måndag 18 september 2017

Stormvarning – nu ställs tåg och färjor in





GRIPHAMN. Stormen Tekla drabbar Sverige i helgen. Kraftiga vindar och regn slår till mot Västsverige under lördagskvällen. 
SMHI har utfärdat en klass 1 varning – och varnar för vindar på 25 meter per sekund. 
Både tåg och färjor har ställts in på grund av det hårda vädret. 
I Tyskland, där stormen kallas Sebastian, har tre personer dött.
September har varit varmare än vanligt. Det leder, enligt meteorolog Johan Groth, att det finns mycket energi i luften som ger upphov till lågtryck.
Ett lågtryck – som under dagen legat över Jylland – är på väg upp in över Västsverige. Därför kommer det under eftermiddagen och kvällen att blåsa mycket. 
SMHI: Det blir storm i Griphamn
SMHI har utfärdat en klass 1-varning som väntas slå till mot Götaland under eftermiddagen. Framför allt är det kusterna i Bohuslän som påverkas. 
"Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.", skriver SMHI på sin sajt.
Enligt norska Storm är vindarna som starkast efter 22 på lördagsskvällen. Då kan det blåsa med stormstyrka i byarna, alltså 24-25 meter per sekund. 
– Det är samma sak som våra prognoser visar, med en kraftig vind som ökar på kvällen. Det kan bli över 20 sekundmeter, säger Beata Tveita.  
Tre döda i Tyskland
I Tyskland har tre personer dött när stormen, som där fått namnet Sebastian, dragit fram. 
En fotgängare träffades av en byggnadsställning, en annan av ett träd. 
En rullstolsbunden man i Hamburg som satt i rullstol hittades död efter att ha svepts ned i en flod. 
I norra Tyskland har vindar på 36 meter per sekund uppmätts.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar