onsdag 6 april 2016

Frågor och Svar för Skymningsland!


Frågor, Svar och Kontakt

Nu har vi äntligen fått upp frågor och svar på Skymningslands sidor på hemsidan www.simultima.se! Dessa planerar vi att uppdatera regelbundet allt eftersom nya frågor kommer in och svaren på frågorna kanske förändras. Men nu går det att läsa mer om en del av de där kluriga situationerna som ibland uppstår på sidan och hur vi tänkt oss att det ska fungera. Här nedan är samma text inkluderad också! //Skymningsgruppen
 

Har du också en fråga du undrar över som vi inte svarat på här? Skicka din fråga till skymningsgruppen@gmail.com

Skymningslands facebookgrupp: https://www.facebook.com/groups/1602977496596122/

Får jag spela en ledare eller annan mycket mäktig roll?

Nej. Vilket är det enkla svaret. Ingen spelare har makt över andras roller. Du får däremot spela en inflytelserik roll, så länge det inte är statsminister, äldste vampyr, kung eller liknande, så är det helt okej att spela. Viktigt att tänka på är att även om man gör det så är det upp till de andra spelarna att välja hur de behandlar din roll. De måste inte lyda dig, de väljer att följa ditt ledarskap om du kan inspirera dem till det. Man kan säga att det funkar lite som det gör i verkligheten. Vill man ha inflytande över andras roller får man spela sig till det.

Får jag spela ett monster?

Ja. Du får spela ett monster. Här krävs dock mycket finkänslighet och fingertoppskänsla för vad som passar. Boffer är inte okej och det är sällan uppskattat när någon störtar in och ställer till med bråk bara för sakens skull mitt i pågående spel. Ska du spela något farligt så tänk på att ge medspelare chans att fly. Alla vill inte se eller spela på våld och det är respektfullt att fråga först innan man tar in saker som vänder upp och ner på spel. Viska privat till spelarna i spel och berätta vad du tänkt göra.

Får jag spela på information som jag läst i *gröntext* eller i ett öppet spel jag inte deltagit i?

Nej. Om din medspelare inte specifikt tillåtit dig att få veta information, får du Aldrig spela på off-info. Alltså information du kan läsa i andras tankar i mess, eller sådant du kan läsa dig till på wikin eller om spelaren berättat något off för dig om sin roll men din roll ingame inte fått veta det ännu. Den informationen ska ses som smaksättning och krydda och är något som dina medspelare bjuder dig på och inte som något du får lov att reagera eller spela på. Och detta måste respekteras.

Detta kallas ibland för metaspelande, eller att spela på off-info. Metaspelande är en term som betyder att du använder information din roll inte känner till för att styra och manipulera spelet emot en viss utgång. Att spela på off-info är något mildare och kan ibland ske av misstag för att man inte tänker sig för.

Om du valt att spela en roll som kan läsa tankar, måste du fortfarande fråga din medspelare om lov innan du läser deras rollers tankar. Det kan vara så enkelt som att informera om att din roll kan detta, och att du frågar om det är okej att din roll lyckas med det. Respektera ett nej. Och får du frågan, det är alltid roligare att låta folk lyckas än att neka dem! Men du Får alltid säga nej om du inte vill!

Om du vill spela att du har en övervakningskamera, eller en spion i spelet, så Måste denna vara spelad. Skriv in ett nick så som Emil *spion* i chattrummet. Spela den gärna/ helst, eftersom det är bättre att spela sig till information och de ger de andra spelarna chansen att upptäcka dig. Det går alltid att gömma sig eller flytta sig undan en spion eller på annat sätt undvika den. Eller nicket Övervakningskamera1, då kan de andra spelarna upptäcka och undvika dig. Om de spelar att de undviker dig så lyckas dem alltid med det. Och samma sak gäller här, det är roligare om folk får lyckas med att tjuvlyssna om dem anstränger sig för att göra det! Men det är upp till de utsatta rollerna att bestämma om deras samtal går att tjuvlyssna på eller inte.

Men i grund och botten; det mesta går bra på chatten, bara du frågar dina medspelare om lov först. Du vet aldrig vad de kan ha för krafter eller förmågor som påverkar din rolls förmåga att tjuvlyssna eller spionera heller.

Någon har spelat på information de fått veta off om min roll, eller någon annans roll, vad ska jag göra?

Du är i din fulla rätt att ignorera spelet. Har motspelaren inte kunnat veta informationen den spridit till dig? Då kan spelet inte ha hänt.

Självklart uppmuntrar vi att ni diskuterar fram en lösning och kanske gemensamt bestämmer vad som hände istället när misstaget uppdagas. Men om du inte får tag på medspelaren som spelat på offinfo behöver du aldrig oroa dig för att ignorera ett sådant spel. Det är INTE tillåtet att spela på offinformation.

Jag och mina vänner vill skapa en organisation / grupp tillsammans, får vi göra det?


Ja ni får skapa en grupp eller organisation. Att tänka på dock när ni gör detta är att ni inte får hitta på regler eller lagar för en hel grupp av övernaturliga. Ni kan bara bestämma över era egna roller. Till exempel får man inte hävda att “alla vampyrer inte tål solljus.” Ni kan däremot säga att “alla vampyrer som hör till vår grupp vampyrer tål inte solljus”.

Notis: Era roller kan så klart ändå vara fast övertygade om att ni är de enda vampyrerna och alla vampyrer är så här, så länge ni är medvetna om att det inte betyder att det är så. Detta för att inte skapa en situation där två olika grupper påstår helt olika saker om samma sorts övernaturliga väsen. Världen är stor och det finns utrymme för alla möjliga olika slags varianter av varelser.

Ett tips är att göra en wikisida på vår wiki om eran grupp. Det är alltid uppskattat!

Jag vill komma i kontakt med andra som spelar på chatten, hur gör jag det?

Enklast är att ställa en fråga till de andra spelarna i vår facebookgrupp som finns av just den anledningen att låta spelare få kontakt med varandra och sprida information till varandra om vad som händer i staden och världen. Där kan du fråga om det finns någon som spelar det du letar efter. Om du så letar efter poliser, läkare, detektiver, jägare, vampyrer, adel, varulvar eller vanliga människor eller vad du nu kan tänkas behöva få kontakt med.

Vår facebookgrupp hittar du här: https://www.facebook.com/groups/1602977496596122/

Offen är vår ur-spelet chatt, och här brukar det nästan alltid sitta någon erfaren spelare som oftast kan peka dig i rätt riktning! Vi som sköter om Skymningsland just nu kallar oss Twitchz, Solizen och Fluff på offen. Och vi svarar alltid gärna på frågor om vi är på plats!

Vår wiki är en annan källa till information om vad som finns för roller och vad som spelas på sidan. Här kan man också hitta roller man skulle vilja möta och fråga efter på offen eller i facebookgruppen om man vill.

Hur gestaltar jag krafter som påverkar andra roller utan att de märker det?


Det finns flera olika sätt att gestalta krafter som påverkar andra roller (eller rättare sagt, som har möjlighet att påverka andra roller) utan att behöva fråga dem off eller förklara vad man gör off.

Om kraften är synlig och effekten av den uppenbar, till exempel; kasta en eldboll, explosioner eller kanske en våg av kraft som välter folk, eller vatten som strömmar fram, då kan man bara beskriva hur effekten ser ut, och låta medspelarna själva bestämma hur dem påverkas. Eld bränns ju, vatten sköljer över en och man blir blöt och kall, en explosion bränns och spränger och skapar kanske en kraftvåg som kan välta folk. Det är lätt för medspelarna att själva spinna vidare på det som händer och tolka kraften i de här fallen.

Vill du göra något mer specifikt, en kraft vars effekt inte är lika uppenbar så kan du beskriva vad som händer och sedan också beskriva dess effekt (i viss mån). För att beskriva effekten utan en kraft man använder, utan att använda slutna handlingar är svårt. Det är skillnad mellan att skriva “han fattar tag i hennes hand och håller fast, hennes hand fryser till is och blir blå” mot att skriva “han försöker fatta tag i hennes hand, hans händer är plötsligt så kalla att det han rör vid för länge fryser till solid is, han försöker hålla fast och hans grepp är hårt”. Det svåra är att lämna utrymme åt medspelaren att slippa effekten av kraften, att den kanske inte fungerar just nu. Men man måste ändå låta motspelaren välja om kraften lyckas eller ej. Vi har inga tärningar i spelet. Slumptärningen är istället vad medspelaren väljer att göra.

Vill du påverka någon ännu mer subtilt, utan att dem märker det alls? Det går utmärkt att spela fram mjuka effekter, charm krafter eller mentala krafter går utmärkt att spela ut utan att man ens nämner något om magi i mess. Då förlitar man sig helt och hållet på att spela rollen så charmig, eller lockande, eller övertalande eller vad man nu försöker göra som man kan. Det är ju fortfarande upp till din motspelare att välja hur den reagerar på din rolls charm.

Min karaktär har blivit biten av en vampyr/varulv/zombie, men jag vill inte att hen ska förvandlas, hur gör jag?


Ingen annan än du bestämmer över din roll. Vill du inte förvandlas så förvandlas du inte. Kom gärna på en rolig förklaring till varför det inte händer. Om det går. Går det inte, skit i det och spela på ändå. Det tog helt enkelt inte den här gången.

Vi vill spela ett öppet spel i ett eget chattrum vi hittat på? Hur gör vi det?


Man kan alltid öppna en extra flik av chatten och skriva in ett nick som istället får vara namnet på platsen. Och sedan logga in detta nick i ett av våra Skymundan.

För att det ska vara tydligt för alla spelare att det är ett öppet spel där alla är inbjudna att delta så kan du copy-pastea stjärnan som vi använder framför våra stjärnrum framför namnet på ditt tillfälliga rum! Stjärnan symboliserar att spelet är öppet och att ditt nick är ett rumsnamn, inte en karaktär!

Exempel: 🌟Jägarstugan

Vill du verkligen ha med folk i ditt öppna spel, kan du annonsera om det i facebookgruppen, eller på offen också.

Inom en snart framtid hoppas vi kunna erbjuda spelare att själva välja stjärnrum för kvällen eller att döpa om Skymundanrummen vid behov. Men tills dess, är detta ett alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar